sábado, 10 de abril de 2010

CAPITAL DISPONIBLE - ELS INTERIM MANAGERS

Quan parlem de capital sempre ens venen al cap els euros , es un reflex automàtic o una deformació. El capital al que ens volem referir avui es un altra, mes aviat relacionat amb el talent , la experiència i la capacitat de gestió, capital aquest que, ben administrat, es fins i tot molt mes important, si be es veritat que tots dos son necessaris...

I es que n’hi ha moltíssim de capital desaprofitat en aquests temps que corren on per desgracia ens trobem una gran quantitat de professionals en “transit” , que per una o altra circumstancia estan “disponibles” per aplicar tot aquest talent, coneixement i experiència a empreses que ho necessiten.
Durant molts anys , el col•lectiu d’Enginyers Industrials, gracies a una boníssima reputació com a professionals rigorosos, ben formats i acreditats en el mercat laboral , han anat ocupant llocs destacats en les estructures de gestió de les nostres empreses. L’interès d’aquests professionals per millorar els seus coneixements i preparar-se per a missions de mes nivell els ha portat a cursar, a molts d’ells un o dos Màsters en les escoles de negocis mes reputades del nostre entorn.
Enginyers “vernissats” per ESADE, IESE o altres escoles de negocis , son un capital d’un valor enorme que ha donat i segueix donants altíssims tipus d’interès a aquelles empreses on han desenvolupat la seva tasca ocupant llocs ja no tant tècnics sinó de gestió per el desenvolupament del negoci , aplicació de les tècniques de producció mes innovadores o directament dirigint -lo en primera línia com a Directors Generals.
Així com no es possible avui anar al banc a buscar amb èxit un finançament, sempre que no puguem garantir dos o tres vegades el capital , quan es tracta de capital humà en forma d’aquests professionals de que parlàvem, el tema es radicalment diferent i parlo amb coneixement de causa ja que en el nostre dia a dia treballant en area de l’Interim Management ens trobem gran quantitat de persones amb aquest perfil que ens truquen per reincorporar-se al mercat laboral després d’una deslocalització, un tancament o en el millor dels cassos una reestructuració que no ha respectat aquella norma que no ens cansem de repetir i es que cal mantenir el talent a les organitzacions i no deixar-se obsessionar pel curt termini amputant els elements mes cars per tal de reduir la nòmina i hipotecant de manera seriosa el futur de la companyia.
Be , així estan les coses i aquesta es la realitat.
De tot això , però , tot i que es difícil veure’n la part positiva, perquè no n’hi ha cap, deduïm que hi ha disponible un gran capital en forma de talent i experiència que podria , si ho fem be, ajudar a moltes empreses en dificultats. Empreses que, sigui per seva mida, son empreses petites, o pel seu caràcter, son empreses familiars o senzillament ni son petites ni familiars però que en aquests moments tenen tots els seus efectius dedicats a “sobreviure”, els hi caldria una reorientació o transformació que es molt difícil fer des de dins.
Quan varem començar la nostra activitat al voltant de l’Interim Management a ICSA , ara fa mes de quatre anys , no ens imaginàvem la importància que podria arribar a tenir aquest “rol” de “casar” la necessitat i la disponibilitat de “talent” , perquè no ens podíem imaginar que “tan aviat” hi hauria una “necessitat” i també una “disponibilitat” tan grans.
Dit això , podria semblar que això de l’Interim Management es quelcom que va sol, i no es així, encara, per moltes raons que van des de el desconeixement de la fórmula per part de les empreses, passant per la desconfiança en això de posar un Directiu que marxarà al final de la missió i fins i tot per la dificultat dels propis directius a acceptar que cada cop mes serà difícil trobar llargues carreres a una mateixa empresa durant molts anys promocionant se internament en un entorn conegut.
Si som capaços de vèncer totes aquestes dificultats i cadascú fa els deures que li toquen, trobarem una fórmula fantàstica per redreçar moltes empreses i redreçar també moltes “carreres” de professionals que es troben, per la raó que sigui, en una situació de transit.
Des de ICSA fem tres coses en aquest sentit , per una banda donar a conèixer les avantatges de l’Interim Management , en forma de presentacions, col•laboracions o articles com aquest , per una altra constituir una important base de dades amb aquests professionals que es dirigeixen a nosaltres per trobar una sortida professional i reincorporar-se al mercat laboral en el lloc que els hi correspon per trajectòria , capacitat , èxits demostrats i vàlua, en definitiva , i finalment , la tercera cosa que estem fent, es ser molt rigorosos en la preparació , la proposta i el seguiment dels projectes i missions dels nostres Interim Managers per tal d’acreditar la fórmula i que es faci una “feina ben feta”.
Cada missió desenvolupada amb èxit es un mirall per acreditar l’activitat, explicar-ho i donar a conèixer la fórmula Interim, i en això estem.
Si tenim en compte que son molts els Enginyers Industrials , amb mes o menys “màsters”, que els darrers anys han anat ocupant llocs destacats en els organigrames de les empreses, i la brutal desindustrialització que esta patint el nostre país, entendrem que aquest es un dels col•lectius mes afectats per l’actual conjuntura i així ho demostra el fet del gran nombre d’ells que estan veient en l’Interim Management un camí per redreçar la seva carrera.
Expliquem-ho , parlem-ne, fem-ne la màxima difusió , es un tema oportunitat per a molts professionals i estratègic per a moltes empreses que en molts casos, ni ho saben.

1 comentario:

  1. Completament d'acord amb el interim management les empreses disposen d'un capital sense haver-se de carregar de cap passiu.

    ResponderEliminar

Gracias por escribir aqui tus comentarios